Vaccinaties

A- A A+

Animal Care Vet - Zwijndrecht - Vaccinaties

Honden

Pups

Het babyspuitje

In uitzonderlijke omstandigheden, met name in de bestrijding van problemen, wordt soms op 4 weken (soms nog vroeger) gevaccineerd, vooral tegen 'kattenziekte', juister benoemd als parvovirose. Maar zoals elders gesteld krijgen pups in normale omstandigheden hun eerste vaccinatie tussen de 6 en 8 weken en dit tegen hondenziekte en 'kattenziekte'. Tegenwoordig krijgen die dieren naast een ontworming (zie elders) ook hun verplichte identificatie onder de vorm van een chip (zie elders). Dikwijls wordt deze vaccinatie toegediend als een mengvaccin, maar dit kan ook met twee afzonderlijke vaccins op hetzelfde moment gebeuren.

De tussenvaccinatie

De pups hebben van het moederdier tijdens de dracht via de nageboorte een hoeveelheid antistoffen tegen deze ziekten meegekregen. Ook tijdens de eerste 24 uur na de geboorte krijgen ze extra antistoffen via de eerste melk. Die is dus heel belangrijk voor de opbouw van de weerstand van de pup. Deze antistoffen (moederlijke immuniteit) zullen geleidelijk verdwijnen, zo ook de bescherming die ze bieden zodat we moeten inspringen met een vaccinatie als we de pup optimaal willen blijven beschermen.

Maar de hoeveelheid antistoffen die de pup van het moederdier heeft gekregen kennen we niet (hoeveel zat er bv in de melk en hoe goed heeft de pup gedronken ?? ). We weten dus ook niet of we op het juiste moment vaccineren, want een pup met véél antistoffen wordt op 6 weken te vroeg gevaccineerd (vaccin wordt afgebroken door de antistoffen waardoor er antistoffen verdwijnen en de bescherming vermindert in plaats van toeneemt !). Daarom wordt er meer en meer gevraagd en/of voorgesteld om een "tussenvaccinatie" toe te dienen. Deze wordt normaal enkel tegen parvovirose toegediend omdat dit de gevaarlijkste kwaal is. Er wordt dan een vaccin gespoten op 9 à 10 weken (dus tussen de babyspuiten en de volwassen vaccins). Omdat we nu een hogere weerstand mogen verwachten is het ook logisch dat we de volwassen vaccins niet op 12 weken maar pas op 14 weken gaan toedienen...

Volwassen

De eerste "volwassen" vaccinatie

Tot de volwassen vaccins behoren hondenziekte H, kattenziekte P en rattenziekte L. Het is belangrijk dat het eerste jaar rattenziekte twee maal wordt ingespoten met een interval van 14 dagen (maximum een maand). Vermits we nu 4 vaccins gaan toedienen (H P L L) kunnen we deze best opsplitsen in 2 sessies, bv HL en later PL. Dit heeft als voordeel dat het immuniteits -systeem van de pup niet wordt overbelast en dat er een hogere immuniteit kan worden opgebouwd, die een maximale en stabiele bescherming moet garanderen. Het nadeel is echter dat de eigenaar verschillende bezoeken moet afleggen bij de dierenarts, maar hij krijgt er iets voor terug.

!!! belangrijke opmerking !!!

Beschouw deze eerste volwassen spuiten als een deftige fundering. Hier zal later via een gecombineerde injecties op worden voortgebouwd. Om een continue bescherming tegen de dodelijke virussen te garanderen wordt een jaarlijkse vaccinatie aangeraden door de producenten van de vaccins. Het is het dan ook belangrijk dat dit zo goed mogelijk wordt opgevolgd om uw huisdier en uzelf alle leed te besparen. Daarom wordt ter informatie maandelijks een mailing gestuurd naar de eigenaars waar dit jaar verstreken is. Het spreekt vanzelf dat de immuniteit van uw huisdier niet van de ene dag op de andere wegvalt en er een bepaalde veiligheidsmarge bestaat. Het komt dan ook voor dat mensen onnodig op dezelfde dag als het vorige jaar de vaccinatie laten toedienen. Belangrijker is de situatie te vermijden waar men 2 tot 3 (of langer) maanden later pas de stap zet. Dit heeft tot gevolg dat het statistisch risico op problemen toeneemt en dat de dierenartsen geen sluitende bescherming kunnen garanderen.toedienen.

Hondsdolheid

Dit vaccin wordt verplicht toegediend aan dieren die meegaan naar de Ardennen of naar het buitenland. De wetgeving kan sterk verschillen afhankelijk van het land waarnaar het dier reist. Uniform is de wetgeving geworden binnen de europese unie waar nu een driejaarlijkse vaccinatie volstaat. (zie elders)

Kennelhoest

Dit is dan weer een vaccin dat voornamelijk gegeven wordt aan dieren die op plaatsen komen waar veel honden tegelijk (op kleine ruimtes) bij elkaar komen. Dit kan gaan van het hondenpension tot de hondenshow en de hondenschool. Ook de inspuitbare vorm van het vaccin moet het eerste jaar in twee stappen gegeven worden. De neusdruppels moeten maar één keer per jaar toegediend worden. Ieder van deze twee vaccins heeft zijn voordelen en wij raden de druppels voornamelijk aan als het dier naar een pension moet en er onvoldoende tijd is om de dubbele vaccinatie toe te dienen.

Katten

Kittens

Ze worden meestal op een vroegere leeftijd in huis gehaald dan honden, meestal op een leeftijd van ongeveer 6 weken. De meeste kittens worden aangeboden zonder vaccinatie en worden daarom best algemeen gecontroleerd (en zeker ontwormd) bij de dierenarts.

In verband met vaccinatie bij een kat die de woning niet verlaat, is het voldoende maar noodzakelijk om enkel de katten- en niesziekte toe te dienen, omdat wij als mensen het virus aan onze kleding mee in de woning kunnen binnen brengen. De eerste injectie kan toegediend worden op een leeftijd van 6 tot 9 weken, met een herhalingsvaccinatie na ongeveer 3 weken tot een maand (= booster).

Leucose kan enkel overgedragen worden van een besmette kat naar een niet besmette kat, en daarom wordt deze vaccinatie dan ook voornamelijk toegediend aan katten met een buitenloop. Ook deze vaccinatie dient in het eerste levensjaar twee maal te worden toegediend.

In geval van transport (bv vakantie) wordt ook aan katten hondsdolheid (=rabies) toegediend. Het is immers ook voor katten wettelijk verplicht dat zij dan naast deze injectie die wordt vermeld in een europees paspoort, ook geïdentificeerd worden d.m.v. chip. (zie link vakantie en identicicatie)

Volwassen

Het niveau van de afweerstoffen neemt af na een jaar. Het afweersysteem van de kat dient op regelmatige basis terug gestimuleerd te worden, zodat uw kat van een optimale bescherming kan genieten. Daarom is het belangrijk om uw kat ieder jaar te laten vaccineren tegen de meest voorkomende en zelfs levensbedreigende ziektes: kattenziekte - niesziekte - kattenleucose - hondsdolheid

Een tweede reden is dat uw kat bij de jaarlijkse vaccinatie een volledig onderzoek krijgt, zodat de gezondheidstoestand kan worden gecontroleerd.

Animal Care Vet, Zwijndrechtsestraat 216, 2070 Burcht (België), ligging, Tel.: 03 252 71 69, dierenartsjanssensfrank@gmail.com, BTW BE0440 894 494,