Parasieten

A- A A+

Animal Care Vet - Zwijndrecht - ParasietenParasieten worden onderverdeeld in 2 groepen naargelang hun leefomgeving:

 • uitwendig op het dier = ectoparasieten
 • inwendig in het dier = endoparasieten

Ectoparasieten

Hier onderkennen we:

 • vlooien
 • luizen
 • teken
 • mijten

De meeste ectoparasieten sterven af bij vriestemperaturen, zodat ze beperkt aanwezig zijn tijdens de winter.

Ze zijn echter niet afwezig gezien de relatief warme winters in ons land. Daarom wordt het aangeraden om ook gedurende de wintermaanden preventief te behandelen. Hier volstaat een minder intense behandeling dan tijdens de zomer. De vlotste én betrouwbaarste manier om ze te bestrijden is door gebruik te maken van pipetten. Hierdoor wordt de scheikundige bestrijdingsmiddelen in de hals van het dier én rechtstreeks op de huid aangebracht (na het naar voor brengen van de haren). De vloeistof verspreidt zich uitwendig in de vetlaag van de huid over het totale lichaam van het dier. Vermits deze middelen niet worden opgenomen in het lichaam heeft het dier er geen last van. Noch de leverfuncties noch de nieren kunnen erdoor worden aangetast. Het enige nadeel is dat er zich lokaal op de plaats waar het middel werd aangebracht tijdelijk een vettige vlek vormt die spontaan na 2 dagen is verdwenen. Lokale irritaties hebben wij tot op heden niet gezien.
Bijkomend zullen deze producten niet enkel uw huisdier maar ook de directe leefomgeving, zoals de mand van het dier, onder handen nemen. Hierdoor maken de verschillende leefstadia van de parasieten zoals de larven en poppen (vergelijk met rupsen) geen kans. Voor meer informatie kan u steeds bij ons terecht.

Anders is het gesteld met de verschillende soorten huidmijten zoals de klassieke schurft (! ook besmettelijk voor de mens) en nog moeilijker met de demodex-mijt. Hiervoor bestaan er verschillende behandelingssystemen met o.a. opnieuw specifieke producten om in de nek aan te brengen. Andere therapieën bestaan via herhaalde injectie of orale toediening van minder onschadelijke stoffen en dit dan nog over relatief lange periode. Deze behandelingen zijn individueel te bepalen en te bespreken vermits niet alle patiënten hiervoor in aanmerking komen.

Endoparasieten

Tot deze groep behoren alle types van wormen zoals de:

 • haakworm
 • hartworm
 • lintworm
 • spoelworm

Maar ook de ééncellige parasieten zoals:

 • Giardia

De meeste wormen zijn eenvoudig weg te doden door medicatie die via tabletten gedoseerd per lichaamsgewicht worden toegediend. Deze medicatie kan/moet al dan niet een aantal opeenvolgende dagen worden gegeven.
U dient als eigenaar wel te beseffen dat sommige producten die u bij de apotheek haalt wel de meeste wormen zal doden, doch niet de lintworm. Vraag bij twijfels hierover extra info.
Hoe dikwijls een dier moet ontwormd worden per jaar is sterk afhankelijk van zijn leefomgeving en van de activiteiten van het dier. De kans dat hij/zij zich zal besmetten via de voeding is miniem (veel misverstanden !), de besmettingsbron is meestal via het snuffelen en het opeten van besmette 'prooien'. Muizen en andere dieren hebben vlooien die besmet zijn met een larvair stadium van de worm, zodat bij het verorberen van dezen de larve vrijkomt en aan zijn ontwikkeling in het lichaam kan beginnen.

Rechtzetting van een scheefgetrokken beeld:
Een ontworming maakt ten eerste dat het inwendige van het dier parasietvrij wordt gemaakt en dat is een goede zaak. Nochtans zijn volwassen dieren zelden ziek door een wormbesmetting omdat die veelal niet overdreven is. MAAR ... de massa eieren die de wormen dagelijks uitscheiden belasten ons leefmilieu en daar knelt het schoentje. Via regelmatige ontworming van ons huisdier zorgen we voor meer hygiëne in onze omgeving en duidelijk minder risico voor humane besmetting (kinderen) met soms zware gevolgen voor de betrokken mens ( let wel; dit is uitzonderlijk ... je moet in paniek je huisdier nu niet buiten zetten ...)

Giardia is een ééncellige parasiet die in het darmkanaal leeft. Hij komt het meest voor bij jonge dieren (nestbesmetting). Hierdoor is hun ontlasting afwisselend diarree en later weer meer gebonden. Deze parasiet moet eerst worden gevonden in een meststaal waarna er specifieke medicatie wordt toegediend.

Animal Care Vet, Zwijndrechtsestraat 216, 2070 Burcht (België), ligging, Tel.: 03 252 71 69, dierenartsjanssensfrank@gmail.com, BTW BE0440 894 494,