Opthalmologie

A- A A+

Animal Care Vet - Zwijndrecht - OpthalmologieOgen zijn een kostbaar bezit. Daarom is het belangrijk dat we verstandig omgaan met aandoeningen van deze zintuigen.

Onderstaand overzicht geeft de belangrijkste oogaandoeningen die door hun ernst het best worden bekeken door de dierenarts.

Het is voor een goede en verantwoorde behandeling immers zeer essentieel om een goede diagnose te stellen.

 

Conjunctivitis

Animal Care Vet - Zwijndrecht - OpthalmologieHiermee wordt een bindvliesontsteking bedoeld. Dat is de slijmvlieslaag die zich aan de binnenzijde van de oogleden bevindt en die het wit van de oogbol bekleedt. Bij een ontsteking zien we roodheid en soms ook zwelling, een verhoogde traanproductie, slijmerige of etterige oogvloei en soms ook knipperen met de oogleden. Hiervoor bestaan er verschillende oorzaken:

  • Viraal (niesziekte bij de kat, hondenziekte bij de hond)
  • Bacteriële infecties
  • Vreemd voorwerp in het oog (grasaren zijn berucht)
  • Stof, zand
  • Allergie (cfr hooikoorts bij de mens)

Behandeling bestaat uit schoonhouden van de ogen en oogleden en uit een zalf met antibiotica en soms met ontstekingsremmers. Soms is het zelfs nodig om antibiotica in tabletten bij te geven.

Animal Care Vet - Zwijndrecht - Opthalmologie

Keratitis

Het is een beschadiging van het hoornvlies (cornea) die is ontstaan door bv een krab van een kat, een takje, een grasaar, haren op de ooglidrand...
Naast roodheid en zwelling van het bindvlies zien we hier vaak een hevig tranend oog en een intens dichtknijpen van het oog.
Soms zien we een verkleinde pupil wat wijst op pijn.

De beschadiging wordt aangetoond met een speciale kleurstof (fluoresceïne). De behandeling bestaat uit een oogzalf met antibiotica en een vitamine A zalf die zeer frequent (tot 6 keer per dag) moet worden aangebracht. Ontstekingsremmers mogen absoluut niet gebruikt worden bij deze aandoening omdat deze het genezingsproces afremmen. Naast deze behandeling moet uiteraard, indien van toepassing, de oorzaak (grasaar, haar) worden weggenomen!!

Animal Care Vet - Zwijndrecht - Opthalmologie

Keratitis Sicca

Sommige dieren produceren te weinig tranen. Dit kan komen door een beschadiging van de traanklier, maar ook door een complicatie van een narcose of door behandeling met bepaalde medicijnen (bv trimetoprim-sulfa). Bepaalde rassen zijn hiervoor gevoeliger dan andere. Ook een immuunstoornis kan aan de grond liggen van dit probleem. De traanproductie kan worden gemeten met behulp van een eenvoudige test (Schirmer tear). Bij dieren met deze aandoening zien we een etterige uitvloei die de ogen helemaal aan elkaar doet plakken, doffe ogen soms met een grijzige waas op het hoornvlies en een droge neus. De behandeling bestaat uit een combinatie van kunsttranen, oogspoelingen en medicatie om de traanproductie te bevorderen.

 

Distichiasis

Animal Care Vet - Zwijndrecht - OpthalmologieHiermee wordt het voorkomen van haartjes op de onbehaarde ooglidrand bedoeld. Deze haartjes zullen het hoornvlies irriteren omdat ze er continu over schuren.

Bij deze dieren zien we opnieuw tranende ogen in combinatie met knipperen van de oogleden.
Hierdoor wordt de irritatie alleen maar erger omdat de haartjes nog meer tegen deoogbol worden gedrukt.

Om dit probleem op te lossen moeten de haartjes worden verwijderd. Het best wordt dit gedaan door de wortel van de haartjes te vernietigen.

Hiervoor is speciale apparatuur nodig en dan nog moet de therapie dikwijls meer dan eens worden herhaald. Distichiasis heeft een erfelijke basis en het komt dan ook meer voor bij bepaalde rassen.

 

Animal Care Vet - Zwijndrecht - OpthalmologieEntropion

Hiermee wordt het naar binnenkrullen van de oogleden bedoeld.
Deze afwijking is aangeboren (en erfelijk) maar kan ook ontstaan bij een chronische irritatie van het oog.

Doordat de behaarde kant van het ooglid tegen de oogbol komt te liggen ontstaat een irritatie met soms bijkomend beschadigingen van het hoornvlies.
Alleen en chirurgische correctie biedt uitkomst.

 

Ectropion

Animal Care Vet - Zwijndrecht - OpthalmologieHierbij krullen de oogleden naar buiten.
Zo ontstaat een Te Ruime OogSpleet (TROS) wat vooral bekend is bij de rassen met “hangogen” zoals de Mastino, Bloedhond …

Hierdoor wordt de oogbol niet goed beschermd en ontstaat meestal een chronische conjunctivitis.
Ook deze aandoening dient chirurgisch gecorrigeerd te worden.

 

Cherry eye

We zien in feite de uitpuilende traanklier van achter het derde ooglid komen.
Animal Care Vet - Zwijndrecht - OpthalmologieDeze aandoening komt het meeste voor bij de hondenrassen met korte snuit. De klier komt door de uitpuiling in contact met stof en vuil en raakt steeds erger geïrriteerd. Dit heeft jeuk tot gevolg waardoor de hond soms de neiging heeft te gaan schuren met mogelijks extra beschadiging tot gevolg. Behandeling bestaat bij deze aandoening wederom uit een operatie. Geregeld treedt korte tijd na het optreden van de eerste cherry eye, dezelfde afwijking op aan het andere oog. Daarom hebben we bij ons in de praktijk de gewoonte opgebouwd om even te wachten met de ingreep. Ondertussen starten we met een ondersteunende zalftherapie. Na een kleine 14 dagen beslissen we dan tot de ingreep. Het komt dus geregeld voor dat we hierdoor het dier maar eenmaal onder narcose hoeven te brengen, zonder dat we enig ander risico lopen wat de ogen betreft.

 

Cataraet

Animal Care Vet - Zwijndrecht - OpthalmologieDit is de officiële benaming voor “staar” waarmee men een vertroebeling van de lens bedoelt.
In principe is dit een normale ouderdomskwaal maar het komt bij sommige honden ook al voor op jonge leeftijd.

Deze vertroebelde lens kan worden verwijderd en tegenwoordig worden er zelfs kunstlenzen geplaatst door een oogarts. Deze ingreep wordt uiteraard enkel uitgevoerd na controle of het oog verder goed functioneert.

Dit kan het best gecontroleerd worden voordat de lens volledig ondoorzichtig is geworden.

 

Glaucoom

Animal Care Vet - Zwijndrecht - OpthalmologieHet betreft een verhoogde oogboldruk die ontstaat doordat het oogkamerwater (houdt de bol op spanning) in onvoldoende mate wordt afgevoerd via een speciaal hiervoor ontwikkeld systeem. Deze afvoer kan blokkeren door een erfelijke afwijking maar ook door een ontsteking aan de binnenste delen van het oog. Bij acuut glaucoom zien we een plotseling pijnlijke en uitpuilende oogbol samen met een vergrote pupil en gestuwde bloedcaten in het wit van de oogbol. Bij de chronische vorm is de pijn niet aanwezig. Wel is het oog te bol en wazig en is de pupil vergroot. Het zicht is slecht tot afwezig. De behandeling bestaat uit medicijnen die de vochtprodcutie verminderen maar soms is het oog niet meer te redden en moet besloten worden tot het verwijderen van het oog vanwege de pijnlijkheid. Bij katten zien we dit probleem veel minder en is het ontstaan ervan veelal te wijten aan een verhoogde bloeddruk.

Animal Care Vet, Zwijndrechtsestraat 216, 2070 Burcht (België), ligging, Tel.: 03 252 71 69, dierenartsjanssensfrank@gmail.com, BTW BE0440 894 494,