Gebitsverzorging

A- A A+

Animal Care Vet - Zwijndrecht - GebitsverzorgingTanden zijn voor alle huisdieren erg belangrijk. Het is dan ook vanzelfsprekend dat er goed op het gebit van uw dier wordt gelet. Aandoeningen van het gebit zijn een van de meest voorkomende ziektes bij onze huisdieren. De problemen worden echter vaak onderschat. Hierdoor worden veel aandoeningen te laat ontdekt met alle gevolgen van dien. Als eigenaar bent u de belangrijkste stap in het voorkomen van ernstige gebitsproblemen. Door goed op te letten en het gebit regelmatig te verzorgen voorkomt u ernstige aandoeningen. Onze praktijk beschikt over de mogelijkheid om bij alle huisdieren het gebit in optimale staat te houden.

Jaarlijkse controle

De dierenarts inspecteert het gebit elke keer als u op het spreekuur komt. Mocht u alleen voor de enting komen dan wordt ook voorafgaand aan de enting het gebit bekeken.

  • Bij honden, katten en fretten kunt u thuis de tanden ook zelf controleren. Een slecht gebit verraadt zich door een slechte adem en bruine aanslag op de tanden. In ernstige gevallen zitten er al tanden los. Vooral de hoektanden en kiezen zitten als eerste vol tandsteen.
  • Bij konijnen en knaagdieren zijn thuis alleen de voortanden te inspecteren. Hebben deze een afwijkende stand of vorm dan is dat een teken dat er iets mis is. Problemen met de voortanden of kiezen verraden konijnen en knaagdieren door moeilijk te eten, veel te speekselen of zelfs helemaal niet meer te eten.

Behandeling gebitsproblemen

Doen zich problemen met het gebit voor dan is het verstandig om deze te laten behandelen.

  • Bij honden, katten en fretten is de enige manier van behandelen het verwijderen van het tandsteen onder narcose (detartrage). Het schoonmaken gebeurt met dezelfde instrumenten als een humane tandarts gebruikt. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van een speciaal trilapparaat (ultrason). Bij een gebitsreiniging in onze praktijk wordt het gebit van uw huisdier grondig gereinigd, al het gevormde tandsteen wordt van de tanden en kiezen verwijderd. Ook tussen de gebitselementen en vlak onder de rand van het tandvlees wordt het vuil (en daarmee veel bacteriën) weg gehaald. Eventueel worden enkele elementen getrokken, omdat ze in een te slechte staat waren. Soms is een antibioticakuur nodig om ontstoken tandvlees te genezen.
  • Bij konijnen en knaagdieren vormt tandsteen geen probleem. Het zijn veelal de doorgroeiende voortanden en kiezen die problemen veroorzaken. Scheve voortanden kunnen op twee manieren worden opgelost: afslijpen van de voortanden òf onder narcose trekken van de voortanden. Konijnen zonder voortanden eten beter dan met scheve voortanden. Problemen aan de kiezen bij konijnen en knaagdieren kunnen alleen onder narcose worden behandeld. Daarbij worden scherpe punten weggevijld en worden de tandoppervlakken weer ingekort tot normale lengten. Na de narcose kan het konijn of knaagdier weer normaal eten.

Onderhoud gebit

Voor alle gebitsproblemen geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Het is heel belangrijk dat er zo zich min mogelijk tandplak kan vormen. Door tandplak ontstaat immers tandsteen en tandplak houdt heel veel bacteriën en vuil vast, waardoor weer ontstekingen (of erger) kunnen ontstaan. Tandplak ontstaat al na 24-48 uur en is niet duidelijk zichtbaar, maar er hopen zich al wel weer nieuwe bacteriën op. De tandplak ontstaat vooral bij de bovenste achterste kiezen en aan de binnenkant van de snijtanden. De meest effectieve manieren om de vorming van tandplak tegen te gaan is:

  • Juiste voeding: brokken (vraag meer info aan het onthaal / mail)
  • Kauwsticks: bv orozyme sticks - bevatten weinig calorien & kauwen ze gemiddeld langer op dan klassieke kauwsticks
  • Poeder: bv orozyme bucco fresh plaque off poeder: voorkomt slechte adem & nieuwe vorming van tandplak

Voor honden en katten geldt het volgende:

Voeding

Zacht voer bevordert de vorming van tandsteen. Het kauwen op hard voer gaat tandsteen tegen. Er zijn aanwijzingen dat met speciaal voer zoals Royal Canin: weight and dental -brokken de vorming van tandsteen bestreden kan worden. Ook de orozyme kauwsticks en poeder kunnen u hierbij helpen.

Tanden poetsen

Bij honden is dit veelal goed aan te leren, bij katten is dit een stuk moeilijker. Belangrijk is het rustig en langzaam aan te pakken. Zorg dat het dier het leuk vindt. Doe dit door het poetsen te koppelen aan iets leuks (vlak voor het eten, wandelen of spelen). Als u een tandpasta wil gebruiken, neem er dan een die speciaal voor dieren is ontwikkeld. Menselijke tandpasta's bevat stoffen die de slokdarm en maag irriteren. Daarnaast smaken speciale dierentandpasta's goed, wat het poetsen leuker maakt voor het dier. Ongeveer drie maal per week poetsen is voor de meeste dieren voldoende. De te gebruiken tandenborstel moet niet te groot en vooral zacht zijn. Er zijn voor honden en katten speciale borstels ontwikkeld. Sommige honden hebben de nijging om op de tandenborstel te gaan kauwen. U kunt de tanden dan eventueel ook poetsen met een gaasje wat om de vinger word gewikkeld. Kauwen op uw vinger houdt de hond wel uit zijn hoofd.

Tanden / mond spoelen

Een andere mogelijkheid om iets aan de reiniging van het gebit van uw huisdier te doen is het spoelen met een desinfecterende oplossing. Hexarinse mondspoeling is hiervoor een geschikt product. U zet de punt van het flesje in de mondhoek en spuit de vloeistof in de wangzak. Vervolgens masseert u de buitenkant van de wang, waarbij u erop moet letten de tanden van de boven- en onderkaak te voelen. Aan de andere kant herhaalt u dit. Door deze handeling komt de vloeistof goed in contact met het tandvlees en de tanden en masseert u tegelijkertijd het tandvlees. Deze manier is niet zo effectief als poetsen maar vaak wel een stuk makkelijker toe te passen. Een goede mondverzorging thuis kan zo de frequentie van professionele behandelingen beperken.

Regelmatige controle

Zorg ervoor dat, wanneer uw hond of kat niet geregeld bij de dierenarts komt, u toch minimaal een keer per jaar het gebit laat controleren

Voor konijnen en knaagdieren geldt het volgende:

Voeding

Hoe meer ruwvoer hoe beter. door het kauwen op gras en hooi slijten de voortanden en kiezen van konijnen en knaagdieren. Op brokjes kauwen de dieren onvoldoende. Dit leidt ertoe dat de tanden onvoldoende slijten. Het geven van onbeperkt gras en hooi voorkomt dit juist

Regelmatige controle

Zorg ervoor dat, wanneer uw konijn of knaagdier niet geregeld bij de dierenarts komt, u toch minimaal een keer per jaar het gebit laat controleren. Doe dit zeker met een konijn of knaagdier waarvan het gebit behandeld is. Veel tandproblemen ontstaan door een ontsteking in de kaak en kunnen terugkeren.

Wegen

Weeg konijnen en knaagdieren geregeld (wekelijks). Bij grote veranderingen in het gewicht is het verstandig de tanden te laten controleren.

Vitamine C

Voor cavia's is het belangrijk om te zorgen voor voldoende Vitamine C in het voer. Vitamine C speelt een rol bij de aanleg en onderhoud van het gebit. Vitamine C kan worden gegeven met een 'mensen' tablet van 50mg (1 tablet om de dag).

Animal Care Vet, Zwijndrechtsestraat 216, 2070 Burcht (België), ligging, Tel.: 03 252 71 69, dierenartsjanssensfrank@gmail.com, BTW BE0440 894 494,