Animal Care Vet in Burcht is gespecialiseerd in fertiliteit bij dieren en biedt de nodige ondersteuning voor een geslaagde dekking. We geven u graag meer uitleg omtrent vruchtbaarheid bij huisdieren of u kunt ons steeds contacteren voor deskundig advies.
Vruchtbaarheid en natuurlijke dekking
Honden komen per jaar gemiddeld twee keer in cyclus. Dit kenmerkt zich door bloedverlies. Anders dan bij de mens komt deze periode overeen met de vruchtbare periode van de hond. Gemiddeld duurt een cyclus ongeveer 3 weken en kan men stellen dat de eerste week vooral gekenmerkt wordt door toenemend bloedverlies. In deze periode is de teef niet vruchtbaar maar zal ze geleidelijk aan meer en meer de reu gaan aantrekken.
Standaard kan men echter stellen dat de “goede” reu pas interesse zal vertonen in de teef rond het optimale moment van vruchtbaarheid. Dit moment situeert zich normaal binnen de tweede week van de cyclus en meer bepaald rond de elfde dag. Hier bestaan echter zeer veel uitzonderingen. Het bloedverlies vermindert geleidelijk aan en men zal zien dat de teef nu echt de reu gaat uitdagen. Na de ovulatie blijft de teef nog enkele dagen in een ‘gevarenzone' die verdwenen is tijdens de derde week van de cyclus waar alle vaginale verlies verdwijnt en zowel de anatomie als het gedrag van de dieren zich normaliseert.
Ondersteunen van de dekking
Indien de teef en/of de reu er niet in slagen om de dekking tot een succes te brengen en we zeker weten dat het dektijdstip correct is, kunnen we een overgaan tot kunstmatige inseminatie. Hierbij gaan we van de reu het sperma manueel afnemen, wat vervolgens eerst wordt onderzocht op hoeveelheid, concentratie, beweeglijkheid, morfologie en kleur. Na de controle wordt het zaad bij de teef tot net voor de baarmoedermond ingebracht met een speciale pipet. Na de inbreng is het verstandig om de teef 10 minuten te laten wandelen zonder te laten zitten. Zo hebben de zaadcellen beter de mogelijkheid om in de baarmoeder te komen. Inseminatie van gekoeld (geïmporteerd) sperma of zelfs ingevroren sperma is ook mogelijk, mits de juiste technieken worden gebruikt. Heeft u meer vragen over de fertiliteit van uw kat of hond? Contacteer onze dierenartsenpraktijk in Burcht via het contactformulier voor meer informatie. We helpen u graag verder.