Chirurgie

A- A A+

Animal Care Vet - Zwijndrecht - ChirurgieEr kunnen veel redenen zijn waarom uw dier moet worden geopereerd. Of het nu gaat om een zogenaamde routineoperatie als een sterilisatie of castratie of om een knieoperatie; uw dier is bij ons in goede handen en wordt met de grootst mogelijke zorg omgeven en behandeld.

Het maken van de afspraak

De zorg begint al bij het afspreken van de operatie. De dierenarts wijst u er op dat uw dier minstens 12 uur voor de operatie niet meer mag eten. De reden hiervoor is dat een hond of kat door de narcose kan gaan braken en dan bestaat het risico dat er voedsel in de luchtpijp terecht komt. Drinken mag wel tot een uur voor de operatie. Voor konijnen en knaagdieren geldt dit niet. Zij mogen tot kort voor de operatie blijven eten en drinken, omdat ze niet kunnen braken.

De gezondheidstoestand

Het is van groot belang dat uw dier zo gezond mogelijk aan een operatie begint omdat daarmee het narcose risico verkleind wordt. Dit is de reden dat vooraf een snel lichamelijk onderzoek zal plaatsvinden. De dierenarts controleert daarbij de ademhaling, het hart, de slijmvliezen en eventueel de temperatuur. Aanvullend kan er een bloedtest uitgevoerd worden om afwijkingen aan lever of nieren vast te stellen. Zeker bij risicopatiënten (honden, katten, fretten en konijnen vanaf 6 jaar) zullen wij dit adviseren. Of u hierin geïnteresseerd bent kunt u aangeven als de afspraak van de ingreep wordt vastgelegd. Bij dieren met een "hartruis" of een afwijkend hartritme adviseren wij een ECG (cardiogram) te maken om het risico van de narcose te evalueren.

De narcose van de patiënt

De keuze van een verdoving is afhankelijk van de diersoort en van de gezondheidstoestand. Een dier met een hartprobleem krijgt zo een narcose met het minste risico. Tijdens de narcose krijgen alle dieren zuurstof, veelal in combinatie met gas. Vooral de door ons gebruikte gasnarcose brengt vele voordelen met zich mee, zeker bij risicopatiënten. Het grootste voordeel van gasnarcose is de regelbaarheid. Een dier dat te diep onder narcose is kan worden "wakker gemaakt" door minder gas toe te dienen. Dit in tegenstelling tot injectienarcose, waarbij de narcosediepte vóór de operatie wordt bepaald en tijdens de operatie niet meer is te wijzigen. Ook het herstel na de operatie gaat met gasnarcose vlotter, omdat het gas na de operatie wordt uitgeademd. De injectievloeistof moet worden afgebroken door de lever en/of uitgescheiden via de nieren.

De voorbereiding van de patiënt

Nadat uw dier onder narcose is gebracht wordt bewakingsapparatuur aangesloten. Indien noodzakelijk wordt bij de patiënt een intraveneus (in de bloedbaan) infuus geplaatst waardoor het mogelijk is om tijdens de operatie vocht en medicijnen toe te dienen.

De voorbereiding van de operatieplaats

Daarna wordt de plaats van de operatie voorbereid. Dit houdt in dat de plaats van insnede ruim wordt geschoren en gedesinfecteerd om te voorkomen dar er tijdens de operatie wondbesmetting kan optreden. Het hele dier wordt hierna afgedekt met steriele doeken zodat een vrije opening ontstaat op de plek waar de operatie zal plaatsvinden.

De voorbereiding van de operatiekamer

Bij de operatietafel komt vervolgens een instrumententafel te staan. Op deze tafel ligt - op een steriele doek - het van te voren gesteriliseerde instrumentarium dat tijdens de operatie gebruikt wordt. De chirurg heeft tijdens de operatie altijd steriele handschoenen, en zal extra steriliteitsmaatregelen nemen naargelang de situatie.

De operatie

De huidsnede wordt gemaakt met een scalpel of met een electrochirurgisch mes (een mes dat snijdt en bloedvaten direct dicht schroeit). Met name als er veel bloedvaten door het weefsel lopen wordt er vaker met electrochirurgie gewerkt, omdat het overzicht op het operatiegebied dan beter blijft.

Hechtmaterialen

De hechtmaterialen die binnen in het dier gebruikt worden zijn de meest moderne oplosbare hechtmaterialen. Deze zijn dezelfde als de hechtmaterialen die bij mensen worden gebruikt. Deze hechtingen hoeven dus ook niet verwijderd te worden. De uitwendige hechtingen zijn van een niet reactief kunststofmateriaal vervaardigd en moeten na 10 tot 14 dagen verwijderd worden.

Het herstel

Na de operatie wordt de operatiewond verzorgd en afgedekt met een spray. Het dier wordt dan naar de hospitalisatie gebracht om wakker te worden. Hier wordt voortdurend gecontroleerd of het dier op de juiste manier ontwaakt uit de narcose. Gelet wordt op temperatuur, slijmvliezen, hartslag en ademhaling. Wanneer een dier een ondertemperatuur heeft - en dus iets is afgekoeld - dan wordt hij/zij onder de infrarood lamp gelegd om een normale lichaamstemperatuur te krijgen. Tijdens de meeste ingrepen krijgt het dier een ontstekingsremmer/pijnstillers en antibiotica. Wanneer een dier weer naar huis kan is sterk afhankelijk van het soort operatie en de duur van het herstel na de operatie. Uiteindelijk is het per dier verschillend. We spreken de dag zelf een regeling af met de eigenaar.

Wij streven er naar alle dieren pas naar huis te laten gaan als ze weer helemaal wakker zijn uit de narcose.
Dan weten we zeker dat er niets meer mis kan gaan!

Controle

Na de operatie wordt verwacht dat u met uw dier langskomt voor de controle. Dit is meestal 7 tot 14 dagen na de operatie. De wonde wordt dan gecontroleerd en de huidhechtingen worden verwijderd. Deze controle hoort bij de operatie en is vanaf nu kosteloos zolang de eigenaar geen extra handelingen of controles verwacht.

Animal Care Vet, Zwijndrechtsestraat 216, 2070 Burcht (België), ligging, Tel.: 03 252 71 69, dierenartsjanssensfrank@gmail.com, BTW BE0440 894 494,