Cardiologie

A- A A+

Animal Care Vet - Zwijndrecht - CardiologieVoor een volledige diagnose is het soms nodig om als aanvulling op het algemene onderzoek een uitgebreider onderzoek te doen. Het uitvoeren van een Elektrocardiogram of ECG is een van die mogelijkheden.

Hoe werkt een ECG?

Een ECG wordt gebruikt om de functie van het hart te controleren. Het hart is in feite een spier die door ritmisch samen te trekken het bloed rondpompt door het lichaam. Het samentrekken van het hart wordt veroorzaakt door een elektrisch signaal dat door het hele hart loopt. Dit elektrisch signaal kunnen we meten met een ECG. Veranderingen in de hartspier (bijvoorbeeld de grootte) kunnen we zo opsporen in het ECG.

Redenen voor een ECG

In alle gevallen dat we een hartruis horen zullen we adviseren om een ECG te laten maken. Hiermee krijgen we een idee van de oorzaak en de ernst van de hartruis. Bij andere klachten die met het hart te maken kunnen hebben wordt ook een ECG gemaakt. Dit komt voor bij klachten als een vermindering van het uithoudingsvermogen. Ook bij oudere dieren die onder narcose gaan kan vooraf de hartfunctie met een ECG worden gecontroleerd, inien dit noodzakelijk of veiliger lijkt. Op die manier kunnen we beter inschatten wat het risico van de narcose is en of we de narcose voor dat specifieke dier extra moeten aanpassen.

Het maken van een ECG

Terwijl uw huisdier door uzelf gerustgesteld wordt brengen wij klemmetjes aan, die verbonden zijn aan de draden van het ECG apparaat. Dit apparaat meet de elektrische impulsen die worden vastgelegd op papier. Dit duurt meestal niet meer dan 5 minuten en is niet belastend voor uw huisdier. Het beoordelen van het ECG vergt wel tijd en daarom krijgt u de uitslag enige tijd later.

Het vervolg

Hopelijk kunnen we zeggen dat u zich niet druk hoeft te maken over het hart van uw dier, omdat we geen ernstige afwijkingen gevonden hebben. Soms is verder onderzoek nodig met een foto of met de echo, om vast te kunnen stellen wat voor hartaandoening uw huisdier precies heeft. In andere gevallen starten we meteen met hartmedicijnen om het hart te ondersteunen. Werd het ECG gemaakt om het verdovingsrisico te bepalen dan krijgt u dit ook direct te horen en passen wij daarop de narcose aan, indien dit verantwoord wordt geacht.

Animal Care Vet, Zwijndrechtsestraat 216, 2070 Burcht (België), ligging, Tel.: 03 252 71 69, dierenartsjanssensfrank@gmail.com, BTW BE0440 894 494,